Život

Čo s bohatou úrodou? Vyskúšajte šikovné triky tejto sezóny

05. 11. 2018
Kooperativa
5 minút
Čo s bohatou úrodou? Vyskúšajte šikovné triky tejto sezóny

Na veľkú radosť pestovateľov ovocia a zeleniny tento rok s úrodou nešetril. Napriek prvotriednej bio kvalite sa zelenina a najmä ovocie zvykne skaziť oveľa rýchlejšie, ako sme ho schopní zjesť. Ako správne uskladniť úrodu, aby sme o ňu neprišli?

Čo môžeme uložiť k sebe

Základným pravidlom uskladnenia úrody je poznať, ktoré druhy môžeme uložiť do jednej debničky bez toho, aby rýchlo zhnili, alebo sa pokazili. Prečo? Niektoré druhy ovocia aj zeleniny, produkujú etylén - plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie ovocia. Tento chemický proces je dôvodom, prečo niektoré druhy ovocia alebo zeleniny po uskladnení podľahnú skaze oveľa rýchlejšie.

Pýtate sa, ktoré ovocie a zelenina by nemali byť uskladnené vedľa seba? Jablká, marhule, avokádo, hrušky, slivky a paradajky produkujú etylén, takže nevadí, ak ich uložíte spolu. Na druhej strane nezrelé banány, sladké zemiaky, brokolica, špenát alebo uhorky sú na tento plyn citlivé, preto ak ich uložíte napríklad s avokádom, pokazia sa oveľa rýchlejšie (širší zoznam týchto potravín nájdete tu).

Ako uskladniť zeleninu?

Pokiaľ máte k dispozícii priestory pre uskladnenie väčšieho množstva úrody, mali by ste poznať, čo ktorý druh potrebuje.

Zemiaky - po zbere je potrebné dopriať im suché prostredie, aby šupka stvrdla a zahojili sa prípadné “poranenia”. Potom je ideálne uskladniť ich vo vlhkej pivnici, alebo na mieste, kde teplota nepresahuje 5 stupňov. Takto uskladnené zemiaky vydržia po dobu 6 mesiacov.

Cibuľa a cesnak - zo suchej cibule a cesnaku urobíme zväzky, ktoré skladujeme na suchom mieste, ideálne pri teplote okolo 2 stupňov. Ak máte cibuľu v špajzi, umiestnite ju do otvoreného košíka, kde má voľný prístup k vzduchu. Takto sa vyhnete predčasnej hnilobe. Dajte si pozor, aby ste cesnak nedávali do chladničky. Tu oveľa skôr zmäkne a splesnivie.

Kapusta - kapusta vydrží dlhšie, ak ju po zbere uskladníte pri teplote okolo 1 stupňa. Vhodná je aj na sterilizáciu alebo uloženie do suda bez prístupu vzduchu.

Inovatívne metódy spracovania zeleniny

Blanšírovanie je jednoduchá technika prípravy zeleniny, ktorá inaktivuje enzýmy urýchľujúce jej dozrievanie. Pri blanšírovaní sa očistená zelenina povarí v horúcej, asi 88-stupňovej vode po dobu 5 minút a následne sa prudko schladí. Takýmto spôsobom sa predĺži jej trvácnosť, ale čo je ešte dôležitejšie, zachová sa jej farba, chuť aj všetky vitamíny. Táto metóda je vhodná najmä vtedy, ak plánujete zamraziť hrášok, fazuľku, mrkvu, karfiol či brokolicu.

Fermentácia nie je ničím novým, avšak v súčasnosti čoraz viac používaným spôsobom úpravy potravín. Táto technika pomáha udržať v zelenine a ovocí vitamíny dlhšie vďaka laktátu a zároveň chráni potraviny pred tvorbou baktérií nevhodných pre konzumáciu. Fermentácia prebieha v prostredí bez kyslíka a pri teplote okolo 20 stupňov na podobnom princípe, ako keď pripravujete kyslú kapustu v sude. Fermentované potraviny sú všeobecne označované ako jedny z najprospešnejších pre trávenie.

Dehydrovanie, alebo sušenie ovocia/zeleniny, je pravdepodobne najstarší spôsob konzervovania potravín. Hlavnou výhodou tohto spôsobu spracovania potravín je zmenšenie objemu a váhy, takže ak aj vy ste tohto roku mali šťastie na bohatú úrodu, toto je najlepší spôsob. Princípom dehydratácie zeleniny je odstránenie vody pomocou tepla alebo cez vzduch ohrievaný elektrickou energiou. Sušiť môžete na plátky nakrájané jablká, hrušky či slivky. V zimných mesiacoch sa tejto zdravej maškrte určite potešíte.

Hitom sú pasty a pomazánky

Výhodou ovocných pást je, že na ich prípravu môžete použiť aj prezretejšie ovocie. Stačí ho umyť, očistiť od nejedlých častí a rozvariť na hustú kašu, ku ktorej môžete pridať podľa chuti cukor. Uvarenú pastu rozlejeme na plech s papierom na pečenie a sušíme v teplej rúre tak, aby úplne nestuhla. Počas slnečných jesenných dní môžeme nechať pastu sušiť aj na slnku. Hotovú ovocnú pastu zrolujeme a uskladníme v pohároch, aby nevyschla.

Zeleninové pasty sa pripravujú podobne ako pyré. Sú perfektným riešením na prípravu omáčok alebo polievok najmä v zime, kedy potrebujeme doplniť vitamíny. Surovú zeleninu stačí pomlieť v mlynčeku na mäso a variť pokiaľ sa zo zeleniny neuvoľní dostatok vody a vznikne pasta.


Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.

Život

Potrebujete
pomôcť?

Telefonický kontakt
+421 2 5729 9999
E-mailový kontakt
Napíšte nám