Život

Dobré rady pre grilovačku bez starostí

14. 05. 2016
Kooperativa
3 minúty
Dobré rady pre grilovačku bez starostí

Popri premýšľaní nad pečenými rebierkami a šťavnatými hot-dogmi často zabúdame na nebezpečenstvo, ktoré sa za grilovaním skrýva. V tomto článku nájdete niekoľko overených rád pre bezpečné grilovanie.

Vyberte správne miesto

Než sa pustíte do prípravy obľúbenej špeciality, mali by ste vybrať vhodné miesto pre gril. Postavte ho na stabilný nehorľavý podklad. V dosahu ohňa by nemali visieť konáre stromov ani iné predmety, ktoré by mohli odskočenou iskrou vzbĺknuť (napr. kuchynské utierky či papierové tácky). Pohodlnému grilovaniu pomôže aj výber miesta v závetrí. V žiadnom prípade neskúšajte grilovať na balkóne bytového domu. Môžete spôsobiť vážnu škodu na majetku a zdraví sebe i susedom. Taktiež vám hrozí bloková pokuta od 30 eur.

Ak ste na grilovačke s malými deťmi, poučte ich o nebezpečenstve popálenia a gril nikdy nenechávajte bez dozoru. Je dobré mať poruke aj vodu na prípadné zahasenie prudkého plameňa.

Správna príprava mäsa

Kedysi sme opekačku v lese nepovažovali za výnimočnú udalosť a na tieto podmienky boli pripravené aj naše žalúdky. S nárastom hygienických štandardov je však väčšina ľudí precitlivená na nedostatočne alebo nesprávne pripravené mäso. Zvlášť náchylné sú deti, preto príprave jedla na grile venujte dostatočnú pozornosť. Baktérie napadnú váš kurací steak skôr, než si myslíte. Mäso sa pokazí ešte rýchlejšie, keď naň svieti slnko. Preto odporúčame suroviny držať v prenosnej chladničke alebo mimo priameho slnečného žiarenia.

Pred opekaním z mäsa dôkladne odstráňte tuk alebo grilujte na hliníkovej tácke. Mäso tak zostane šťavnaté. Ak je tuk vystavený plameňom, roztápa sa a steká do ohňa, kde sa spáli, čím vznikajú karcinogénne látky. Tie sa dymom dostávajú späť do jedla. Pred konzumáciou si tiež overte, či je mäso dobre prepečené. Väčšina baktérií zahynie pri teplote nad 75°C.

Čo je čisté, to je zdravé

Podobne ako pri varení v kuchyni, aj pri grilovaní platí, že po ňom musíte všetko dôkladne umyť. Aj keď budete s pripálenou mastnotou poriadne bojovať - nevzdávajte to. Zapečený tuk sa pri ďalšom grilovaní rozhorúči a ešte viac pripáli, čo spôsobí, že bude umytie roštu prakticky nemožné. Takto znečistený rošt môže navyše pri opakovanom používaní vypúšťať do mäsa toxíny spôsobujúce rakovinu.

Na záver

Grilovanie je relax pre dospelých a zážitok pre malé deti. Aby všetko dopadlo dobre, dodržiavajte naše odporúčania a majte oheň vždy pod kontrolou. Prípadné riziká spojené s popáleninami a škodami na majetku môžete zmierniť aj úrazovým poistením a tiež poistením nehnuteľnosti. Uhlíky rozfúkané po záhrade môžu narobiť skutočne veľa škôd.


Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.

Život

Potrebujete
pomôcť?

Telefonický kontakt
+421 2 5729 9999
E-mailový kontakt
Napíšte nám